3. helmikuuta 2016

Suunnitelmallisuus


Kirjoitan varmaaan moneen kertaan vielä elämäntapamuutoksesta ja erityisesti siitä osiosta, kuinka pysyä oikealla kaistalla, kun se alkuhuuma touhusta katoaa. Kuinka motivoida itseään lisää, ja toisaalta, kuten itse uskon; opetella kestämään sitä, että hetken uudet jutut elämässä vaativat hitusen enemmän opettelemista, ennen kuin miellämme ne osaksi elämäämme. Hetken aikaa elämä on vähän kiireistä ja vaativaa, kun liikunta ja ravinto muuttaa maailmaasi.

Useinmiten laihdutusproggikseni aikana minulta kysyttiin, mitkä ovat niitä asioita, joiden takia onnistuin. Syitähän on lukuisia! Mutta ensimmäinen on helppo (itse tein näitä lukuisia aiemminkin). 
Tee päätös ja tee se selkeästi.

Seuraavat kaksi on vaikeampia mutta ne johdattavat minua edelleen. Uusissa tavoitteissani.
Tee Suunnitelma.
Pysy Suunnitelmassa.


Kuvassa näkyvä taulukko on avoin suunnitelma, mulla se on kalenteri.
Ihan itte tehty, koska oon niin hirmuisen taitava.
Suunnitelmaa on hyvä tehdä tulevalle ajanjaksolle, sitä ei tarvitse tehdä näin suuressa mittakaavassa kerrallaan, jos elämä on kovin vaihtelevaa. Sen ei tarvitse olla samanlainen kuin mulla (eikä hittovie pidäkään olla), mutta suosittelen ehdottomasti merkitsemään kalenteriin liikunnat ja kyllä, alkuun  mahdolliset herkkupäivät, jos aiot olla tiukoilla.
Vielä parempi on, jos läväytät sen Facebookkisi seinälle, että naapurin Pirkko voi tarkistaa, ootko sä lähtenyt salille tiistaina kuten uhoat suunnitelmassasi. Tai ostatko sä hitto karkkia, vaikka sulla on vasta viikon päästä mässypäivä.
Mitä julkisemman teet projektistasi ja tavoitteistasi, sitä suuremmalla todennäköisyydellä sä et lintsaa.


Sitten kun sulla on suunnitelma, ei tarvita enää ydinfysiikkaa. Pysy siinä suunnitelmassa, koska siitä luistamalla ja päiviä siirtelemällä sä huijaat itseäsi. Muut ei oikeastaan edes välitä sun suunnitelmasta. Se on vaan tapa sitouttaa sut treeneihin, ja pidemmäksi aikaa kuin viikoksi projektiin. Se on myös sun palkintotaulukko. Vähän niinkuin lapsia motivoidaan tarralla, sä voit katsoa suunnitelmaasi taaksepäin ja iloita jokaisesta treenistä, jota et skipannut. Ehkä voit jopa merkata itsellesi palkinnon viiden viikon päähän. Tai jonkun konkreettisen tavoitteen kohdalle, joka on mahdollista saavuttaa. Merkitse sekin suunnitelmaan.
Mulla lukee tuolla VP, se on mun palkinto tässä kuussa. Lienee tyttöjen reissu.


Sitten kun tulee se musertava hetki.
Huomaat, että sait itkupotkuraivarit. Se Anni huijas siinä blogissa. Se ei ole saakeli niin helppoa toi elämä, et kun kaiken kirjoittaa paperille, sitä noudattaa, ja elämässä tulee yllätyksiä.
Trust me, en mäkään oo kaikkea saavuttanut ruusupedillä makaamalla.
Sitten pyyhkäiset sen päivän pois suunnitelmasta, kuin leivänmurut tiskirätillä.
Jatkat suunnitelmaa seuraavan päivän kohdalta. Etkä luovuta. Palaat suunnitelmaan. Ja kun sä teet sen tarpeeksi monta kertaa, sä huomaat, että sulla on rutiini.
Pian sä et välttämättä tarvitse suunnitelmaa. Tai sitten niinkuin mä, tarvitset pitkään.

Muistathan vielä pitää suunnitelman maltillisena, ja elämäntilanteeseen sopivana. Mulla on mahtava tukijoukko ympärillä ja rullaava arki, joten pystyn treenaamaan hyvin nyt. Mutta suunnitelma voi olla lisätä vaikka lenkki kaksi viikkoon. Tai tehdä kerran viikossa kotitreeni.

Kuulostaako järkevältä?


1 kommentti:

  1. Onpas hyviä kirjotuksia hyvinvoinnista ja muutoksesta. En oo joka päivä ehtiny lukemaan blogiasi ja oon vähän "jäljessä" näissä helmikuun kirjotuksissa, mutta aina kun ehdin on yhtä kiva tulla lukemaan "ohjeita" :)
    Stressistä kirjotettu postaus oli hyvä, täytys ottaa aikaa itelleen ees pieni hetki ja irtautua kotoa ja mennä metsään.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista ja tervetuloa uudelleen!